İngiliz Dili ve Edebiyatı - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES SÖZ
Program İçeriği
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Berna Ayça Ülker Erkan
Tarihçe
İzmir Demokrasi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü 2019 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalı kadrosunda Kurucu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Ayça Ülker Erkan ile birlikte 1 profesör ve 1 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 3 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümün (1 senelik zorunlu hazırlık sınıfı sonrasında) 4 yıllık lisans programı vardır. Bölüm, 2020-2021 Akademik Yılı Güz döneminde ilk defa Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerini almış, eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Filolog, İngiliz Dili ve Edebiyatı yüksek lisans diploması.
Kabul Koşulları
İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Amerikan Edebiyatı alanlarında lisans diplomasına sahip olması, Lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puana sahip olması, İngilizce, ÜDS, KPDS, TOEFL veya YÖK´ün kabul ettiği eşdeğer sınavlardan Senatonun belirleyeceği taban puanını almış olması,
Edebiyat alanıyla ilgili yazılı, uygulama ve/veya mülakat sınavında başarılı olması.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde alan bilgisine sahip olmaları koşuluyla İngiliz Dili ve Edebiyatı doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin; min 21 yerel kredilik 7 ders, bir seminer dersi ve bir tez almaları, 120 AKTS kredisi almış ve Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları için çeşitli kamu kuruluşlarında (TRT, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık gibi kurumların dış ilişkiler şube müdürlükleri, yabancı sermaye genel müdürlükleri gibi birimlerinde çeşitli derecelerde görevler, bankalar, elçilikler vb.), yayınevleri, magazin dergileri, edebiyat ve kültür dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda, Avrupa Topluluğu ile ilişkili kurum ve projelerde iş olanakları bulunmaktadır. TRT ve özel televizyon kanalları; özel şirketler (cep telefonu operatörleri, sigorta şirketleri, hava yolları şirketleri, vb.) çeşitli pozisyonlar, Kokartlı rehberlik sertifikası alınarak turist rehberliği, Köşe yazarlığı, edebiyat eleştirmenliği, kitap yazarlığı, yayınevleri, magazin dergileri, edebiyat ve kültür dergileri, gazeteler ve film stüdyoları gibi alanlarda çalışma imkanı bulabilirler. Mezunlar, çeviri becerilerini geliştirerek tıp, mimarlık, ekonomi, arkeoloji, otomotiv, hukuk gibi kendine has terminolojisi olan alanlarda yazılı-sözlü çevirmen olarak çalışabilirler. Ayrıca turizm sektöründe çalışabilirler. Formasyon sertifikası alarak kamu ve özel kuruluşlarda öğretmenlik yapabilirler
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak "İzmir Demokrasi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği" uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.



https://obs.idu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=15184&lang=tr