Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES EA
Program İçeriği
Tarihçe
İzmir Demokrasi Üniversitesi, 2809 sayılı Kanuna Ek madde 170 in eklenmesi ile 20/08/2016 tarihinde kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Üst Kademeye Geçiş
Her alanda doktora programlarına veya sanatta yeterlik programına başvurabilir.


Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanındaki programlara başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin, toplam 60 ECTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az 7 ders, bir seminer dersi ve uzmanlık alan dersi ile 60 ECTS kredisinden az olmamak koşulu ile tez çalışmasını başarmış olması, aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde not alması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekmektedir.


Rehberlik ve psikolojik danışma tezli yüksek lisans öğrencilerinin mezun olabilmeleri için iki yarıyılda 7 zorunlu, bir seminer derslerini başarıyla tamamlamak ve araştırma konularına dayalı bir tez yazmak zorundadır.
Mezun İstihdam Olanakları
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Doktora Programı mezunları resmi ve özel okullarda, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çeşitli psikolojik danışma merkezlerinde, endüstrilerde, adliyede emniyet müdürlüğü ve askeriye gibi kurumlarda psikolojik danışman olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.
Her ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak, enstitü yönetim kurulu, gerektiği hallerde sınavın sözlü veya pratik çalışma olarak yapılmasına karar verebilir. Öğrencinin başarısı, dönem içi notlarıyla dönem sonu sınavı notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Dönem içi notları en az biri ara sınav notu olmak üzere ödevlere, uygulamalara, pratik çalışmalara verilen notlardan oluşur.



https://obs.idu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=15152&lang=tr